„Nu ceea ce privesti e important, ci ceea ce vezi” * – Henry David Thoreau.

Se gasesc multe imagini pe internet cu si despre arhitectura, amenajari interioare si decoratiuni. Si, desigur, atunci cand nu esti uns cu alifiile care te fac un initiat, un cunoscator sau, altfel spus, nu esti de meserie, poti spune „imi place” sau „nu imi place„. Te poti trezi fie sedus fie, dimpotriva, respins de catre poza. Unele articole pot explica diverse situatii cu titluri de tipul „7 Idei prin care sa iti amenajezi dormitorul” sau „5 Trucuri ca sa…”, dar acestea sunt prezentate dintr-o singura perspectiva de analiza. Insa, un spatiu raspunde unui numar mare de cerinte functionale, inainte rezolvarii din punct de vedere estetic. Si, exista cazuri cand chiar si estetica poate participa la solutia de ansamblu cu o rezolvare tehnica.

Este dificil sa apreciezi calitatea unui spatiu, doar privind o imagine. Au fost respectate obiectivele dorite, este functional in relatie cu intregul spatiu din care face parte imaginea respectiva?

Cu alte cuvinte, ceea ce observam in jurul nostru e doar o parte din ceea ce vedem, iar ceea ce intelegem poate fi diferit de la persoana la persoana, ca receptor.

In ceea ce priveste un obiect de arhitectura, acesta poate fi interpretat si evaluat diferit, in funcție de suma de nevoi, interesul, perspectiva, experienta de viata sau educatia fiecaruia.

Valoarea arhitecturala este explicata de catre arhitect, bineinteles, intr-o maniera educata. Pentru a evalua insa calitatea reala a unei creatii de arhitectura, la argumentele profesionale ale arhitectului se adauga si aprecierea subiectiva a beneficiarilor ei directi, deoarece acestia pot spune in ce masura sunt implinite cerintele care au generat ceea ce am putea numi „comanda”. Trebuie avute in vedere, intotdeauna, premisele proiectului, adica suma de factori care l-au conditionat: de la contextul fizic, la limitarile date de bugetul alocat, pana la anumite preferinte subiective ale beneficiarului (de exemplu, alegerea unor materiale in favoarea altora). Nu se pot exclude din aceasta relatie nici executantii lucrarilor. Acestea au consecinte constructive definitorii si dau, pana la urma, unicitatea proiectului.

Asadar, un obiect de arhitectura, fie ca-l citim dinspre exterior sau dinspre interior, poate fi cel mai bine interpretat de catre cel care il concepe, si cel mai bine evaluat de catre utilizator si/sau comanditar.

La INNERKO, proiectele pe care le prezentam sunt particulare si unice, pentru ca se bazeaza pe succesul relatiei arhitect – beneficiar.

Nu veti gasi nicaieri proiectul dumneavoastra… daca inca nu a fost creat.

 * „It’s not what you look at that matters, it’s what you see.” – Henry David Thoreau